Het project
Fyxxi heeft i.s.m. AMGEN en Rhombus een enorm creatieve en leerrijke 3 uur durende STEM-workshop voor leerlingen uit het secundair voorbereid waarmee we in het najaar maximum 30 klassen zullen boeien. Aarzel dus niet!
Onze affiche verklapt het al, we gaan op zoek naar de moordenaar. Als een echt CSI-team gaan we aan de slag om aan de hand van allerlei proeven te ontdekken wie de dader is.
We werken met sensoren en gaan bloedspatten, chemicaliën, remsporen, … analyseren. Kortom: chemie- en biologieproeven in een modern jasje!
Inhoud
We laten de leerlingen zich inleven in een concrete en boeiende probleemstelling die hen uitdaagt om een moordzaak op te lossen. Dat zal enkel slagen door hun kennis en vaardigheden op vlak van natuurwetenschappen toe te passen. Tijdens deze workshop onderzoeken ze verschillende bewijsstukken, leren ze werken met sensoren, interpreteren ze data en gaan ze onderzoeksmatig te werk. Natuurlijk komen hierbij heel wat vakoverschrijdende eindtermen aan bod en kan de hele opdracht rechtstreeks gelinkt worden aan vakgebonden eindtermen.
We vertalen de onderzoeksvragen waarvan sprake in de eindtermen naar onderzoeksvragen die observaties, metingen en experimenten concreet nodig maken om de vragen in het politieonderzoek te kunnen beantwoorden.
Voor de eerste graad halen we duidelijk een heel aantal concrete eindtermen. Met de tweede graad werken we rond wetenschappelijke vaardigheden (zoals omschreven in de vakgebonden eindtermen van natuurwetenschappen) en geven we vooral een voorbeeld van het nut van de inhoud van het vak natuurwetenschappen (en dus ook biologie, chemie, fysica en wiskunde) in concrete omstandigheden.
Waarom zou ik deze workshop aanvragen?
Om je leerlingen nog meer leuke, leerrijke en boeiende momenten te geven tijdens de lessen natuurwetenschappen, biologie en chemie.
Om je als leerkracht te laten inspireren, om tijd te winnen via een workshop die inspeelt op heel wat eindtermen en om innovatieve tools te leren kennen.
Om je school nog meer te profileren als school met aandacht voor STEM en STEM-gerelateerde eindtermen.
De workshop is ontwikkeld voor leerlingen uit het secundair in het kader van de lessen biologie, chemie & natuurwetenschappen.
Tools
We gaan o.a. aan de slag met verschillende sensoren van Vernier. We gebruiken de oppervlaktetemperatuur-sensor om de verdampingsgraad van vloeistoffen te onderzoeken, de PH-sensor om de zuurtegraad van dat onbekende drankje waar iedereen ziek van werd te bepalen, de colorimeter om transparantie en kleur van die speciale inkt te bepalen, de motion detector om impacts te vergelijken, enz.
Om alle data te verwerken en te kunnen interpreteren, maken we gebruik van de Logger Pro-software van Vernier. Elk onderzoeksteam in de klas zal een volledige set met de nodige sensoren, computer met software en indien nodig andere software-interfaces ter berschikking krijgen.
Eindtermen
Bekijk het overzicht van eindtermen die je bereikt via deze workshop.
Praktisch
De kostprijs bedraagt € 479 incl. BTW (excl. vervoer indien op locatie). De workshop kan plaatsvinden in het Fyxxilab in Gent of bij jou op school. We werken met groepen tot max 20 leerlingen, ideaal zijn groepen van 16 leerlingen. (Twee workshops inplannen op een dag is mogelijk voor grotere groepen.)
Wij zorgen voor een ervaren begeleider en voor heel wat professionele tools en sensoren die een school standaard (nog) niet bezit.
Inschrijven
Inschrijven kan via deze link
Je krijgt van ons nog een mail met alle informatie en een definitieve bevestiging.
Projectpartners